Hátborzongató a világ legmagasabb befejezetlen felhőkarcolója

Vágólapra másolva!
A világ legmagasabb befejezetlen épülete egy olyan hátborzongató, és szomorú örökségű relikvia, amelynek során egy egész nemzet megváltoztatta a felhőkarcolókra vonatkozó szabályait.
Vágólapra másolva!

A kínai Tianjinban található az egészen pontosan 597 méter magas Goldin Finance 117 a valaha épült ötödik legmagasabb felhőkarcoló lett volna, ha elkészül. A mamutépület munkálatai 16 évvel ezelőtt, 2008-ban kezdődtek, de soha nem fejeződtek be, és részben ez indokolja, ahogyan Kína azóta a felhőkarcolókhoz viszonyul.

A Tianjin vadonatúj központi üzleti negyedében található Goldin Finance 117 a város legmagasabb és legkiemelkedőbb épülete lehetett volna. A tervek szerint a sétapálcára hasonlító 128 emeletes épületet több célra is hasznosították volna, 

az alsó szinteken irodahelyiségek lettek volna, a felső szinteken pedig egy luxusszálloda kapott volna helyet. 

Sőt, még a föld alatt is lett volna 4 szint. 

Annak ellenére, hogy 2015-ben elérte a teljes, 597 méteres magasságát, a felhőkarcoló nem sokkal később hirtelen elnéptelenedett, és a projekt a mai napig befejezetlen maradt. 2018 óta pedig semmiféle hivatalos kommunikáció nincs az épülettel kapcsolatban, így nem tudni, hogy mikor és egyáltalán befejezik-e valaha a félkész épületet. 

Goldin Finance 117, China 117 Tower, befejezetlen felhőkarcoló, befejezetlenfelhőkarcoló
Goldin Finance 117
Fotó: Anadolu via AFP

Ennek kapcsán pedig sokan elgondolkodtak azon, hogy hogyan válhatott a világ legmagasabb szellemházának otthonává a világ egyik legerősebb gazdasága, ami egyúttal a történelem leggyorsabb urbanizációs ütemével is büszkélkedhet?

A Goldin Finance 117 a milliárdos üzletember Pan Sutong Goldin Metropolitan - egy 1,8 négyzetkilométeres, magas színvonalú lakó- és üzleti negyed - tervének központi eleme, ékköve lett volna, Tianjin belvárosától mintegy nyolc kilométerre. A több lakó- és kereskedelmi tornyot, francia és olasz stílusú kastélyokat, bormúzeumot, kiterjedt kerteket és még egy lovaspólóklubot is magában foglaló negyed a szupergazdagoknak készült volna. 

Ennek a felhőkarcolónak a tetejére egy háromszintes, gyémánt alakú átriumot terveztek, amely a világ legmagasabb kilátóteraszának, úszómedencéjének, éttermének és skybarjának adott volna otthont.

A Goldin Finance 117 sorsa azonban úgy tűnik, hogy már az építésének kezdetén megpecsételődhetett. Kínában ugyanis érvényben van egy olyan szabály, miszerint az ingatlanpiac integritásának megőrzése érdekében az új fejlesztők nem kezdhetik meg az előzetes értékesítést, amíg a hatóságok nem ellenőrzik és nem hagyják azt jóvá. Ez alól általában csak az állami tulajdonban lévő cégek kapnak felmentést. 

Abban az időben, amikor a felhőkarcoló és maga a negyed készült, a Goldin Properties egy nyilvánosan jegyzett, hongkongi székhelyű vállalat volt, és viszonylag új szereplő a kínai piacon. A Goldin Metropolitan teljes 10 milliárd dolláros költségét önfinanszírozással kellett volna megvalósítani, és az ebben lévő épületeket csak azok elkészülte után lehetett volna értékesíteni. Ez az egész projektet kezdettől fogva bizonytalan helyzetbe hozta, ennek ellenére az építkezés 2008. augusztus 18-án megkezdődött. 2008 pedig az az év volt, amikor a globális pénzügyi válság még bőven éreztette hatását, ami habár megdönteni nem, de megingatni megtudta a kínai gazdaságot. A Goldin Real Estate Financial Holdings Limited (Goldin) elnöke, Sutong pedig tartott a kínai ingatlanpiacok visszaesésétől, ezért úgy döntött, hogy leállítja az építkezéseket, amibe a felhőkarcoló is beletartozott. 

Goldin Finance 117, China 117 Tower, befejezetlen felhőkarcoló, befejezetlenfelhőkarcoló
Fotó: Anadolu via AFP

Az ingatlanpiac 2011-re újra talpra állt, ezért a Goldin úgy döntött, hogy folytatja a munkát a felhőkarcoló építésén, arra számítva, hogy a piac következő természetes csúcsára érve elkészülhet és megkezdődhet az értékesítés. Azonban mivel a nemzetközi ingatlanpiacok Kínához képest meglehetősen lassan kezdtek ismét fellendülést produkálni, a Goldin Metropolitan projektje sebezhető helyzetbe került. 

2015 júniusában kipukkadt a kínai részvénybuborék, a sanghaji tőzsde közel 30 százalékot zuhant,

 a piaci volatilitás pedig egészen 2016 elejéig eltartott, és a Goldin saját részvényeinek árfolyama is brutálisan visszaesett a hongkongi tőzsdén. Maga Pan Sutong is - akinek 64 százalékos részesedése volt az üzletben - a jelentések szerint 13 milliárd dollárt veszített a saját vagyonából. Így pedig nem maradt semmi tartalék a viharos időszak átvészelésére, és 2015 decemberére minden munka leállt a projekt kapcsán. 

A Goldin Finance 117 építkezése tehát a rossz időzítés és egy sor szerencsétlen esemény miatt bukott meg, no és persze azért, mert egy olyan országban magasodott volna, ahol a piac az állami tulajdonú vállalatokat részesíti előnyben. 

2021-ben Kína megerősítette az épületek magasságának korlátozása iránti elkötelezettségét, és kijelentette, hogy a jövőben nem épülhet 500 méternél magasabb ingatlan. A szabály értelmében a hárommilliónál kisebb lélekszámú városokban 150 méterre, a többi városban pedig legfeljebb 250 méterre korlátozták az épületek magasságát.