90 év fölé emelkedhet a várható életkor

nyugdíj nyugdíjas idős
12361627 - elderly couple counting euro money on living room table
Vágólapra másolva!
A nők esetében 3-5 évvel, a férfiaknál 2-6 évvel élnek tovább a 2030-ban születettek a 2010-ben születettekhez képest az OECD-országokban. A leghosszabb élettartam a dél-koreaiakra vár, itt az átlagos várható élettartam 90 év fölé emelkedhet a nők körében. Európában a franciák, a spanyolok és a svájciak közelíthetik meg a 90-es szintet, derül ki brit és amerikai orvosok legújabb kutatásaiból, amelyek az ENSZ adataira épülnek. A magyar nőknél 82 évre, a férfiaknál 78 évre becsülik a várható élettartamot.
Vágólapra másolva!

2010-hez képest jelentősen emelkedhet a várható élettartam 2030-ra a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban a The Lancet orvosi folyóiratban közölt brit–amerikai tudományos kutatás szerint.

A brit Orvosi Kutatói Tanács (MRC) és az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) orvosai egy 21 szempontot figyelembe vevő modellből, valamint az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) születési és halálozási adataiból kiindulva folytattak kutatómunkát a fejlettebb országokban várható egészségügyi folyamatokról.

A több évig tartó kutatások eredményét közölték most. Eszerint

Magyarország tekintetében a nők körében 3-4 évvel emelkedhet az élettartam a 2010-ben, illetve a 2030-ban születettek esélyeit összevetve, vagyis a jelenlegi 78,7 év körülbelül 82-re növekedhet.

A magyar férfiaknál ennél jóval nagyobb emelkedés következhet be, ami elérheti a hat évet is a tanulmány szerint.

A magyar férfiak jelenlegi élettartama 71,6 év, ami kifejezetten alacsony az uniós átlagot nézve, a kutatások szerint azonban épp nálunk következhet be a legnagyobb léptékű fejlődés, a várható élettartam így megközelítheti a 78 évet.

Forrás: BSIP/GRIMAUD / BSIP/Grimaud

A tanulmány alapján a várható élettartam listáját

a nők esetében Dél-Korea vezeti 90,6 évvel, Franciaország a második (88,6 év), Japán pedig a harmadik helyen áll (88,6 év).

A férfiak körében szintén a dél-koreai mutatók a legjobbak (84,1 év), de Ausztrália, Új-Zéland, Svájc, Kanada és Hollandia lakossága is hosszú élettartamra, átlagosan 84 évre készülhet fel.

Európában a legrosszabb mutatókat Szerbiának, Macedóniának, Görögországnak és Bulgáriának jósolják a kutatók.

A tanulmány szerint

a férfiak és a nők várható élettartama várhatóan közeledni fog egymáshoz.

Az eredmények szerint a férfiak élettartama növekedésének valószínűsége legalább 85 százalékos, a nők esetében 65 százalékos.

Forrás: Origo

Az eredmény a szerzők szerint azért is meglepő, mert egyes szakértők még a 2000-es évek elején is úgy vélték, hogy a 90 éves határ átlépése egyszerűen lehetetlen.

Az, hogy a vizsgált országokban a nők magasabb kort érnek meg, mint a férfiak, főként annak köszönhető, hogy

a férfiak ezekben az országokban gyakrabban szenvednek halálos sérüléseket, és gyakran élnek olyan káros szokásokkal, mint a dohányzás, amely jelentősen növeli a tüdőrák és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A listán nem szerepel előkelő helyen az Egyesült Államok az elhízás, a diabétesz és az érrendszeri betegségek miatt, valamint azért, mert a társadalombiztosítás kevesebb embert érhet el, és tovább növekedik a társadalmi egyenlőtlenség.

Az élettartam növekedése nyilvánvalóan maga után vonja a társadalombiztosítási és nyugdíjrendszerek átalakítását, a nyugdíjkorhatár emelését és az egészségügyre fordított pénzek növelését.